Info


Poliklinika “ SUNCE " sa dnevnom bolnicom Zenica

Adresa:
Štrosmajerova 11,
72000 Zenica
Bosna i Hercegvina

Radno vrijerme
Svaki radni dan i Subota i Nedelja
07.00 - 20.00 h

Pozovite nas
Tel:    +387 (0) 32 442 560
Tel:    +387 (0) 32 442 561
Tel:    +387 (0) 32 442 562
Tel:    +387 (0) 32 442 563
Fax:    +387 (0) 32 442 561
Mob: +387 (0) 62 442 560

Email adresa
kontakt@poliklinikasunce.com
psunce@yahoo.com

Pozovite nas

+387 (0) 32 442 560

Radno vrijeme

Ponedeljak- Nedelja 7.00 - 20.00 h

Email adresa

kontakt@poliklinikasunce.com

CT Skener - 160 MSCT MULTISLOJNI CT APARAT,CT Kompletnog ljudskog tijela.

MSCT (višeslojna ili multislasna kompjutorizirana tomografija) je neinvazivna dijagnostička pretraga koja daje anatomski prikaz presjeka raznih područja ljudskog tijela uz značajno smanjenu izloženost zračenju.

Najbolje služi pregledu koštanih dijelova tijela, ali MSCT dijagnostičkom metodom mogu se pregledati svi organi uključujući: dijagnostiku temporalnih kostiju lubanje, snimanje vratne, torakalne i lumbalne kralježnice, dijagnostiku vrata, Toraxa, Abdomena i Zdelice. koštane strukture i zglobove, snimanje glave (analizu mozga i vaskularne strukture), analizu krvnih žila vrata.

CT angiografija

Što je MSCT angiografija? Višeslojna kompjuterizirana tomografija (MSCT) krvnih žila je dijagnostička metoda kojom se pomoću CT uređaja rade snimke iz različitih uglova te se dobivaju slike presjeka Vaših žila.

Kada se koristi MSCT angiografija?

MSCT angiografija služi za dijagnosticiranje abnormalnosti krvnih žila (aneurizma torakalne aorte, aneurizma abdominalne aorte i aneurizme ostalih krvnih žila), aterosklerotične promjene na zidovima krvnih žila, arteriovenske malformacije unutar mozga ili drugih dijelova tijela, otkriti ozljedu arterija nakon traume, identificiranje disekcije aorte, plućne embolije (krvni ugrušci ) ili plućne arteriovenske malformacije. Ovaj pregled - MSCT - sve je značajniji u dijagnostici koronarne bolesti srca koja je vodeći uzrok smrti u razvijenim zemljama. U više od polovice bolesnika prvi simptom ove bolesti je srčani udar (infarkt miokarda) koji nerijetko rezultira smrću. Zato je važno redovitim pregledima na vrijeme otkriti razvijanje ove bolesti. Kada se izvodi MSCT koronarografija? Pretraga se obavlja kod: sumnje na kardiovaskularnu aterosklerotsku bolest, anomalije krvnih žila srca, evaluacije kardiomiopatije (oboljenja srčanog mišića), elektrofizioloških ispitivanja (prije ili poslije), boli u prsima pacijenata s intermedijarnim rizikom, nejasnog rezultata ergometrije ili drugog “stres” testa, nakon transplantacije srca.

Pregled se izvodi na MSCT uređajima posebno dizajniranim za oslikavanje srca. Ti uređaji omogućavaju vjeran prikaz koronarnih arterija i stijenki krvnih žila kako bi se vidjelo na kojim su mjestima sužene ili začepljene, ali i omogućavaju analizu naslaga na stijenkama krvnih žila. Također,MSCT  koronarografija  ugodnija je za pacijente jer nema uvođenja katetera u krvne žile i srce i nije potrebna hospitalizacija.

MSCT koronarografija – postupak MSCT koronarografija se izvodi u Savremenom Radiološkom dijagnostičkom Centru i traje 10-tak minuta. U toku samog snimanja, pacijent će intravenozno primiti sredstvo na bazi joda koje služi kao kontrast kako bi uređaj mogao snimiti strukturu krvnih žila.

TEHNOLOŠKE MOGUĆNOSTI: “Smart ultra low dose” CT pregledi.

Najnovija inteligentna tehnologija koja omogućuje slike najviše kvalitete s najnižom dozom zračenja pridonoseći preciznijim dijagnozama.

Optimizacija i izračun minimalne doze zračenja prema konstituciji pacijenta pružajući najbolju kvalitetu slike s minimalnom dozom zračenja. “Smart dose” uključuje: – kV Assist – prilagođeni protokoli za svakog pacijenta, kliničku indikaciju i svako anatomsko područje skeniranja. – ASiR-V – najnovija tehnologija rekonstrukcije slika koja je dizajnirana tako da omogućuje smanjenje artefakta koji nastaju prilikom pregleda i poboljšava detekcije niskih kontrasta rutinski smanjuje dozu do 82% za pacijente svih dobnih skupina. – Organ Dose Modulation– automatski smanjuje dozu za površna tkiva poput očiju i grudnog koša, stvarajući virtualni štit za osjetljivu anatomiju – 3 D Dose Modulation – SmartmA automatske modulacije doze – omogućava nam personaliziranje protokola i optimiziranje doze za svakog pacijenta – velikog i malog. – Izvještaj o dozi – pruža pristup CTDIvolu i DLP-u s podacima o pacijentu prije i nakon ispitivanja. – Provjera doze – pruža potencijalna upozorenja o dozi i upozorenja ako će se prekoračiti unaprijed određena doza.

CT Kids – Protokoli optimizirani za pedijatrijsku populaciju – DoseWatch – internetski softver za nadziranje doze zračenja koji se koristi za snimanje, praćenje i izvještavanje o dozi zračenja izravno s bilo kojeg uređaja za obradu slike ili PACS..

CT USLUGE: MSCT urografija s kontrastom MSCT abdomena MSCT angiografija MSCT cijele aorte s kontrastom MSCT glave MSCT kalcijski score koronarnih arterija MSCT koronarografija MSCT kičme (Cervikalne, Torakalne, Lumbalne)


Prednost spiralnog CT-a nad klasičnim CT-om:

  • kraće vrijeme pregleda
  • bolji prikaz krvnih sudova i organa
  • mogućnost mijenjanja izgleda slike i rekonstrukcija sirovih podataka skeniratog područija ili organa od interesa u savremene oblike slike.

CT - Kompjuterizirana tomografija

Kompjuterizirana tomografija (skraćeno CT) je specijalni tip aparata koji stvara posebnu sliku unutrašnjosti tijela. Samo par sekundi dovoljno je za dobivanje nekoliko slika presjeka pojedinih organa u tijelu. CT je u mogućnosti da napravi jasno čistu sliku organa (npr. jetre, bubrega, pankreasa) za razliku od običnog, klasičnog snimka. Informacije sa CT skena mogu se arhivirati u kompjuteru.
Gusta, čvrsta tkiva, kao što su kosti , pokazuju se svijetlim (bijelim nijansama). Manje gusta tkiva kao što su mozak, mišići u nijansama sivih boja, a prazan prostor je crne boje.
U toku CT pregleda, organ od interesa je unutar cilindra koji je dio skenera i koji se naziva gentri. Gentri sadrži rotatorni dio koji se sinhrono okreće u krug.
CT se koristi da bi dao informacija o organima tijela ( kao što su jetra, pankreas. nadbubrežne žlijezde, pluća, srce, krvne žile, abdominalna šupljina, kosti (osobito kičma) i kičmena moždina.
Ako se CT koristi za pregled mozga, ovakav CT se zove cerebralni CT sken ili CT sken glave.

Tokom CT pregleda, vrlo često se daje kontrastno sredstvo u venu i to u toku samog skeniranja i na taj način poboljšava se prikaz nekog organa. Ovo kontrastno sredsvo daje se u ruku intravenskim putem i to obično u v.cubitalis (lakatnu venu) klasičnim putem, putem infuzije, intravenozno u vidu "bolusa", a kontrast se može davati na usta "peroralno i u debelo crijevo "per rectum".

Zašto se radi?

CT skeniranje se koristi za pregled mnogih dijelova tijela i to uključujući:

Pluća i toraks (grudni koš): CT sken može da otkrije infekcije, tumore, proširenja krvnih sudova (aneurizme) ,metastaze.
Abdomen (trbušna šupljina): CT sken može otkriti patološke kolekcije tečnosti, tumore, infekcije, kao i neke bolesti urinarnog trakta.
Jetra: CT sken može naći tumore jetre, krvarenja u jetri, kao i manje bolesti jere, a takođe može otkriti uzrok ikterusa ( žutilo kože i beonjača očiju).
Pankreas (gušterača): CT je izuzetno kvalitetan aparat kada je u pitanju detekcija tumora i upale pankreasa ( pankreatitis akutni i hronični).
Žučna kesa i žučni vodovi: CT se koristi u otkrivanju mjesta i uzroka stvaranja bloka u protoku žuči, a ultrazvuk se rutinski koristi u otkrivanju kamenca u žučnoj kesi.
Nadbubrežne žlijezde: CT je u mogučnosti da detektuje tumore nadbubrežne žlijezde.
Slezena: CT se koristi kod evaluacija povreda slezene.
Kičma i kičmeni kanal: CT može otkriti tumore, povrede, deformitete i druge probleme kičme. Ova metoda može detektiratri i diskus hernije, kao i degenerativne promjene kičme.

Kako se pripremiti?

Prije samog početka pregleda trebate reći svome ljekaru:

  • Da ste možda trudni,
  • Da ćete možda biti nervozni u zatvorenom i skučenom prostoru. Obzirom da je potrebno da ležite mirno u aparatu neko vrijeme, možete tražiti sedativ da biste se smirili.
  • Ukoliko imate alergije na školjke, rakove, jastoge, može se desiti da imate alergijsku reakciju na jodna kontrastna sredstva koja se daju u toku pregleda.
  • Također, napomenite ako bolujete od astme, alergije na neke lijekove ili ako u organizmu imate strano tijelo (geleri itd.),
  • Napomenite ako u materici imate ugrađenu spiralu.
  • Morate napomenuti ako ste u posljednja četiri dana pred pregled radili neku kontrastnu pretragu ili ako uzimate lijekove na bazi bizmuta.

Ako bi bilo potrebno učinit kontrastni CT prikaz Vašeg tijela, potrebno bi bilo izbjegavati hranu i piće neposredno prije pregleda.

Kako se metoda izvodi?

CT skeniranje se obično radi uz prisustvo radiologa i inžinjera radiološke dijagnostike . Nalaze CT snimaka pišu radiolozi specijalisti. Prije samog pregleda bilo bi potrebno skinuti krupni nakit koji može uticati na kvalitet CT slike.

Prije samog pregleda, potrebno je skinuti veći dio garderobe, u zavisnosti od toga koji se organ pregleda.
Tokom pregeda, pacijent obično leži na leđima. U toku samog skeniranja, vrlo je važno zadržati dah na zadanu komandu koja se čuje sa zvučnika. Takoðer treba znati da je, u toku pregleda, pacijent potpuno sam u prostorji, ali radiolog i inžinjer kontinuirano prate pacijenta kroz opservacioni prozor i bolesnik može sa njima razgovarati preko interkoma.

Kakav je osjećaj?

Samo CT skeniranje ne izaziva nikakve senzacije.

U toku CT pregleda pacijent može biti uznemiren. Moguće je da u prostoriji u kojoj se vrši pregled bude hladno zbog klima uređaja, jer CT aparat mora biti na konstantnoj temperaturi.
Neke osobe se osjećaju uznemireno ili uplašeno (klaustrofobija - strah od zatvorenog prostora) kada su u CT aparatu. Ovakve osobe mogu prije samog pregleda uzeti neki sedativ za opuštanje.
Ako se kontrast aplicira u venu, nakon kontrastne aplikacije može doći do osjećaja intenzivne topline u tijelu kao i metalnog okusa u ustima. U vrlo rijetkim slučajevima, kontrastno sredstvo dovodi do mučnine, povračanja ili glavobolje. Ako dođe do razvoja simptoma, obavezno treba alarmirati ljekara.

Na šta obratiti pažnju?

CT je dinamička metoda, jer korištenjem kontrastnih sredstava dobije se kontrastno bojenje krvnih sudova tijela (CT angiografija), a može se vidjeti i vaskularizacija (prokrvljenost) tumora.
CT ureðaj služi u dijagnostičke svrhe, ali i kod drenaže abscesa i uzimanja bioptičkog materijala.

Specijalni CT skener zove se spiralni CT kod kojeg je izuzetno kratko vrijeme skeniranja (pregleda), mnogo kraće od klasičnog CT pregleda.

Prednost spiralnog CT-a nad klasičnim CT-om:
• kraće vrijeme prelgeda
• bolji prikaz krvnih sudova i organa
• mogućnost mijenjanja izgleda slike i rekonstrukcija sirovih podataka skeniratog područija ili organa od interesa u savremene oblike slike.