Info


Poliklinika “ SUNCE " sa dnevnom bolnicom Zenica

Adresa:
Štrosmajerova 11,
72000 Zenica
Bosna i Hercegvina

Radno vrijerme
Svaki radni dan i Subota i Nedelja
07.00 - 20.00 h

Pozovite nas
Tel:    +387 (0) 32 442 560
Tel:    +387 (0) 32 442 561
Tel:    +387 (0) 32 442 562
Tel:    +387 (0) 32 442 563
Fax:    +387 (0) 32 442 561
Mob: +387 (0) 62 442 560

Email adresa
kontakt@poliklinikasunce.com
psunce@yahoo.com

Pozovite nas

+387 (0) 32 442 560

Radno vrijeme

Ponedeljak- Nedelja 7.00 - 20.00 h

Email adresa

kontakt@poliklinikasunce.com

Što je LETZ, kada se izvodi?

LETZ se izvodi u lokalnoj anesteziji, a sam zahvat je u principu potpuno bezbolan. Neke pacijentice mogu osjetiti tupu bol nalik menstrualnoj.
Trajanje LETZ zahvata iznosi oko 10 minuta i zavisi od veličine površine grlića maternice koju je potrebno odstraniti da bi liječenje bilo uspješno. 1-2h nakon zahvata pacijentice napuštaju Polikliniku.


LETZ (eng. Loop Excision of Transformation Zone) je oznaka za zahvat kojim se odstranjuje transformacijska zona vrata maternice niskovoltažnom električnom omčom. Koristi se u dijagnostici i liječenju premalignih (CIN II, III) promjena vrata maternice.

LETZ (Loop Excision of Transformation Zone)

U svakodnevnoj uporabi “LETZ” označava samu tehniku – uporabu električne omče, kako u odstranjivanju transformacijske zone, tako i za uzimanje uzoraka vrata maternice s bilo kojeg njegovog dijela što se naziva “LETZ biopsija”, i odstranjivanje dijela vrata maternice u obliku konusa – “LETZ konizacija”. LETZ se Izvodi najčešće u lokalnoj anesteziji, za razliku od konizacije koja je opširniji zahvat i izvodi se u općoj anesteziji. Odstranjeni komad tkiva vrata maternice se dalje patohistološki procjenjuje.

LETZ se koristi u liječenju CIN-a II i III. Radi se o pouzdanom i efikasnom zahvatu koji je prikladan za žene adolescentne i reprodukcijske dobi, jer omogućuje uklanjanje abnormalnih promjena u cijelosti, a ne ostavlja značajnije posljedice na reproduktivni sustav žene. Tkivo se otklanja površno, te se tek nakon zahvata i patohistološkog nalaza vidi da li je promjena otklonjena u cijelosti. Zbog korištenja visokofrekventne struje, krvarenje je minimalno. Metoda se zbog svoje preciznosti i pouzdanosti, osobito preporučuje ženama koje još nisu rodile.

Komplikacije LETZ-a

Komplikacije su rijetke, ali moguće kao i kod svakog hirurškog zahvata:
Nakon zahvata preporučuje se:

  • ukoliko je vagina tamponirana gazicom, tamponadu treba lagano izvući 1-2h nakon zahvata,
  • tjelesna pošteda i mirovanje tijekom narednih 24 sata,
  • bolovanje 10-14 dana nakon LETZ konizacije,
  • u slučaju jačih bolova, krvarenja ili povišene tjelesne temperature konzultirati liječnika bez odlaganja,
  • u slučaju bolova koristiti neki od analgetika, osim acetil-salicilne kiseline (Aspirin, Andol) koji može produljiti vrijeme krvarenja,
  • u toku prvih 24 sata izbjegavati alkohol koji širi krvne žile i pojačava krvarenje,
  • u toku prve 3 sedmice nakon zahvata apstinirati od seksualnih odnosa,
  • u toku prve 3 sedmice nakon zahvata ne koristiti sjedeće ili ležeće kupke, ne kupati se u bazenima ili moru, dozvoljeno je tuširanje,
  • u toku prve 3 sedmice nakon zahvata ne koristiti tampone, zbog mogućeg mehaničkog oštećenja rane i krvarenja.

Razdoblje cijeljenja i oporavka rane traje tri sedmice, za ovo vrijeme iscjedak je prvo vodenastog karaktera, dok tokom druge sedmice oporavka može biti sukrvav do krvav, ali ne jači od menstruacijskog krvarenja.

Prva kontrola nakon zahvata ovisi o rezultatu histološke analize. Ako period cijeljenja protječe bez komplikacija, a histološka analiza pokazuje da abnormalno tkivo ne dolazi do rubova preparata, tada se prva kontrola planira za 4-6 mjeseci, ovisno o stupnju displazije.

Ukoliko su rubovi preparata zahvaćeni displazijom, radi se o teškoj displaziji, tada se citološko-kolposkopska kontrola planira za 3-4 mjeseca od zahvata.