Info


Poliklinika “ SUNCE " sa dnevnom bolnicom Zenica

Adresa:
Štrosmajerova 11,
72000 Zenica
Bosna i Hercegvina

Radno vrijerme
Svaki radni dan i Subota i Nedelja
07.00 - 20.00 h

Pozovite nas
Tel:    +387 (0) 32 442 560
Tel:    +387 (0) 32 442 561
Tel:    +387 (0) 32 442 562
Tel:    +387 (0) 32 442 563
Fax:    +387 (0) 32 442 561
Mob: +387 (0) 62 442 560

Email adresa
kontakt@poliklinikasunce.com
psunce@yahoo.com

Pozovite nas

+387 (0) 32 442 560

Radno vrijeme

Ponedeljak- Nedelja 7.00 - 20.00 h

Email adresa

kontakt@poliklinikasunce.com

Proces izgradnje i razgradnje kostiju se kod svakog čovjeka odvija istovremeno, s tim da do 30 godine prevladava izgradnja a nakon 30. godine razgradnja kosti.

Šta je osteoporoza - Osteoporoza je proces u toku kojeg kosti postaju slabe, krhke i lako lomljive.

Kod osteoporoze vanjski dio kosti, inače čvrsti, postaje tanji i slabiji a unutrašnjost kosti postaje prozirnija i šupljikava. Osteoproza je glavni uzrok preloma kostiju u starijoj dobi, najčešće kičme i kuka.Jedna tećina pacijenata sa prelomom kuka se oporavi, jedna trećina ostanu invalidi a jedna trećina umire od komplikacija preloma.

Podjela osteoporoze - Postoji primarna osteoporoza (postmenopauzna i staračka) i sekundarna, vezana za odreðenu bolest ili upotrebu lijekova. Osteoproza povezana sa menopauzom poznata je kao Tip I primarne osteoporoze i javlja se kod 80% žena a osteoporoza vezana za dob poznata je kao Tip II primarne osteoporoze. Sekundarna osteoporoza je vezana za odreðeni uzrok a ne za životnu dob (najčešće terapija kortikosteroidima, hormonalnim preparatima, zatim bolesti želudca i crijeva itd.).

Ispitivanje koštane gustoće - Ureðaji kojima se mjeri koštena gustoća se zovu denzitometri a mogu biti periferni i centralni. Testiranje koštane gustoće savjetuje se svim osobama starijim od 40 godina, posebno ženama nakon menopauze, osobama koje su imale prelom kostiju te osobama koje imaju povećane faktore rizika za nastanak osteoporoze.
T score označava usporedbu izmeðu gustoće kostiju ispitivane osobe i prosječne vrijednosti gustoće kostiju kod zdravih osoba na vrhuncu njihove koštane gustoće, tj. sa 30 godina života. T score nam omogućuje standardizaciju rezultata – jedna standardna devijacija je 10 % koštane gustoće. Rizik od preloma kostiju se udvostručuje sa svakom standardnom devijacijom.

Normalna koštana gustoća: T = (+1 do –1);

Osteopenia - stanje smanjene koštane gustoće: T = (–1 do –2,5);

Osteoporoza: T = (–2,5 i manje);

Teška osteoporoza: T = (–2,5 i manje, plus prelom kostiju).

Z score označava usporedbu izmeðu vrijednosti gustoće kostiju ispitivane osoba i prosječne vrijednosti gustoće zdravih kostiju osoba iste dobi i težine.

Z score otkriva sekundarnu osteoporozu.

Testiranje osoba sa zadovoljavajućom koštanom gustoćom ( T score od +1 do –1) se savjetuje nakon 5 godina.

Testiranje osoba sa osteopenijom ( T score od –1do –2,5) koji uzimaju lijekove radi prevencije osteoproze se savjetuje nakon godinu dana.

Testiranje osoba sa osteoporozom ( T score manji od –2,5) koji uzimaju lijekove se savjetuje nakon 6 mjeseci.

Prevencija i liječenje osteoporoze - Bez obzira da li radimo na prevenciji ili liječenju osteporoze cilj nam je isti: održati kosti zdravim i otpornim na prelome za što je potrebna puna saradnja pacijenta. Za prevenciju osteoporoze nikad nije prerano a za njeno liječenje nikad nije prekasno.Uspješan program prevencije ili liječenja osteoporoze uključuje nekoliko mjera važnih za zdravlje kostiju (prehrana bogata kalcijem, Vitamin D, redovita fizička aktivnost, sunčanje, zdrave navike i lijekovi).