Info


Poliklinika “ SUNCE " sa dnevnom bolnicom Zenica

Adresa:
Štrosmajerova 11,
72000 Zenica
Bosna i Hercegvina

Radno vrijerme
Svaki radni dan i Subota i Nedelja
07.00 - 20.00 h

Pozovite nas
Tel:    +387 (0) 32 442 560
Tel:    +387 (0) 32 442 561
Tel:    +387 (0) 32 442 562
Tel:    +387 (0) 32 442 563
Fax:    +387 (0) 32 442 561
Mob: +387 (0) 62 442 560

Email adresa
kontakt@poliklinikasunce.com
psunce@yahoo.com

Pozovite nas

+387 (0) 32 442 560

Radno vrijeme

Ponedeljak- Nedelja 7.00 - 20.00 h

Email adresa

kontakt@poliklinikasunce.com

Sunećenje ili obrezivanje (cricumcisio) je hirurška intervencija kojom se odstranjuje dio kože koja prekriva glavu muškog spolnog organa. Muslimani-pripadnici islamske vjeroispovijesti taj čin rade iz vjerskih razloga, nije rijedak slučaj da se obrezivanje radi i kod kršćana, ali isključivo iz medicinskih razloga.Sam akt sunećenja ili obrezivanja nema nikakvih štetnih efekata naravno ako se poduzmu sve mjere da ne dođe do određenih komplikacija iz kojih mogu proisteći neželjeni efekti.Komplikacije su rijetke ali se znaju dogoditi u obliku: krvarenja nakon sunećenja, alergija na lokalni anestetik koji se koristi da bi se otklonila bol u toku sunećenja, stvaranje ožiljka na mjestu reza, moguća je infekcija nakon sunećenja kao i povreda glavice spolnog organa. Krvarenje većeg obima se ne može dogoditi ako se prije sunećenja prekontroliše vrijeme krvarenja i vrijeme zgrušavanja što se kod nas obavezno radi svakom djetetu ili odrasloj osobi prije sunećenja odnosno obrezivanja.

Ako pak dođe do krvarenja ono je manjeg obima nije opasno lako se dodatnom intervencijom zaustavlja. Kroz proteklo iskustvo ljekari ove ustanove nisu imali većih krvarenja nakon sunećenja.Korisni efekti od sunećenja sem satisfakcije roditelja koji to rade svojoj djeci iz vjerskih razloga su višestruki: rjeđi je rak grlića materice kod žena čiji su muževi sunećeni u odnosu na one čiji nisu, održavanje higijene muškog spolnog organa je puno lakše, manja je mogućnost nastanka upale pa i tumora muškog spolnog organa itd.Sunećenje se obavlja u operacionoj sali gdje se inače izvode i ostali operativni zahvati, stoga nakon sunećenja ne trebaju antibiotici, niti bilo kakvi sprejevi ili prašci. Nakon sunećenja radi spračavanja onečišćenja izmetom stavlja se sterilan prevoj koji se fiksira flasterom što se inače radi i sa ostalim hirurškim ranama. Na ostalim hirurškim ranama prevoji ostaju do vađenja konaca to jest 7-10 dana što nije slučaj nakon sunećenja jer se u gazama nakon sunećenja zadržava mokraća koja je nečista, i slana, pa stoga razujeda ranu.

Zbog navedenog se preporučuje da se ista skida nakon 24 do 48 sati. S obzirom da se ponekad gaze skore, preporučuje se iste naredni dan nakon sunećenja posipati mlakom prokuhanom kamilicom samo sa jednim ciljem: da se gaze lakše skinu. Poželjno je nakon skidanja gaza glavicu spolnog organa premazati nevenovom masti da se nebi zaljepila za pelene.Šivanje rane poslije sunećenja obično se obavlja koncima koji sami ispadnu od 7 do 14 dana, no preporučju se da konce 7 dana nakon sunećenja odstrani osoba koja je obavila sunećenje, i naravno pri tome pregleda da li je sve u redu. U većini slučajeva na rani se nakon sunećenja nakupe žute naslage za koje roditelji misle da je gnoj, no ne radi se o gnojenoj upali nego o fibrinskim naslagama. Fibrin je biloško ljepilo i svaka rana ga luči da bi rana brže zarasla, (ako je rana suha to je krasta na rani a ako je mokra onda je to žuta naslaga) i zbog iste se roditelji ne trebaju brinuti.

Napominjemo da je za sve potrebne informacije i savjete, ljekar-hirurg poliklinike SUNCE roditeljima djece koju osunete u našoj ustanovi dostupan preko mobilnog tefona. (061 177 099)