Info


Poliklinika “ SUNCE " sa dnevnom bolnicom Zenica

Adresa:
Štrosmajerova 11,
72000 Zenica
Bosna i Hercegvina

Radno vrijerme
Svaki radni dan i Subota i Nedelja
07.00 - 20.00 h

Pozovite nas
Tel:    +387 (0) 32 442 560
Tel:    +387 (0) 32 442 561
Tel:    +387 (0) 32 442 562
Tel:    +387 (0) 32 442 563
Fax:    +387 (0) 32 442 561
Mob: +387 (0) 62 442 560

Email adresa
kontakt@poliklinikasunce.com
psunce@yahoo.com

Pozovite nas

+387 (0) 32 442 560

Radno vrijeme

Ponedeljak- Nedelja 7.00 - 20.00 h

Email adresa

kontakt@poliklinikasunce.com

UZV - dijagnostika 

3D I 4D UZV color dopler aparat

Philips HD11 XE Ultrasound system

Philips HD 11 XE je cjeloviti ultrazvučni sustav u kompaktnom i elegantnom pakiranju. Jednostavan za korištenje, uređaj isporučuje vrhunsku kvalitetu slike, a dodaci poput QLAB naprednog kvantifikacijskog softvera, Stress Echo modula, kontrastnog snimanja i transezofagijske ehokardiografije (TEE) daju ovom uređaju izuzetnu dijagnostičku širinu i raznovrsnost. Sve ovo čini Philips HD 11 XE savršenim odabirom za korištenje u ambulantama s više kliničkih djelatnosti, ili ordinacijama gdje je mobilnost uređaja vrlo bitna. Sustav ima mogućnost ugradnje različitih modula što ga čini savršenim odabirom za aparat izbora u ultrazvučnoj dijagnostici.

3D UZV color dopler aparat firme philips

3D UZV color dopler aparat firme philips
UZV En visor C /HD sa pet sondi 3D: Abdominalna
linearna 3-12, Kardiološka 2-4, vaginalna 4-8 i diječija kardiološka sonda.
Ultrazvučnim se prikazom vrlo dobro oslikavaju brojni organi i organski sustavi - metoda je potpuno bezbolna i bezopasna.
Color Doppler (obojeni dopler) ultrazvučna je pretraga kojom se prikazuje cirkulacija u krvnim žilama.

Ultrazvučne pretrage

 • Ultrazvuk abdomena i urotrakta
 • Ultrazvuk dojki
 • Ultrazvuk štitne žlijezde
 • Ultrazvuk vrata
 • Ultrazvuk mišića, zglobova i kostiju (rame, koljeno)
 • Ultrazvuk kože i potkožja
 • Ultrazvuk testisa i skrotalne vreće, penisa

Color Doppler pretrage

 • Color Doppler vena nogu
 • Color Doppler arterija nogu
 • Color Doppler karotida i vertebralnih arterija
 • Color Doppler arterija i vena ruku
 • Color Doppler bubrežnih arterija i bubrega
 • Color Doppler aorte,donje šuplje vene, cirkulacije jetre i crijeva

3D UZV COLOR DOPLER APARAT FIRME SIEMENS

3D UZV color dopler aparat firme Siemens sa 5 sondi za pregled:stomaka, trudnica, dojki, srca, štitne žlijezde, zglobov, mišića,cirkulacija, te color dopler arterija i vena, ruku, nogu i TCD.

UZV color dopler APARAT FIRME SHIMATZU

UZV color dopler firme Shimadzu sa 4 sonde za pregled: stomaka,trudnica, dojki, srca, štitne žlijezde, zglobova, mišića, cirkulacija, te color dopler arterija i vena vrata, ruku i nogu.
UZV APARAT FIRME SHIMATZU

UZV aparat firme Shimadzu sa 3 sonde za pregled. stomaka, trudnica, dojki, štitne žlijezde, zglobov, mišića i cirkulacije.
UZV MOBILNI APARAT FIRME SHIMATZU

UZV mobilni aparat firme Shimadzu sa
jednom sondom za snimanje ruku i nogu i dječijih kukova .

 ULTRAZVUÈNI PREGLED KRVNIH ŽILA VRATA I GLAVE (MOZGA) – TCD

(transkranijski doppler )

Služi za analizu cirkulacije vertebralnih arterija i bazilarne arterije - vertebrobazilarnog sliva (TCD VB sliva), kao i za analizu cirkulacije ostalih krvnih žila mozga - karotidni sifon, arterija cerebri medija, arterija cerebri anterior, arterija cerebri posterior, prednja i stražnja komunikantna arterija (arterije Willisovog kruga).

Ultrazvučni aparat jedinstvenom konstrukcijom omogućuje prolaz ultrazvuka kroz sljepoočnu kost i analizu krvnih žila unutar lubanje odnosno unutar samog mozga.

Od osobite je važnosti u dijagnostici različitih cirkulatornih poremećaja i vrtoglavice, "zujanja" u ušima, glavobolje, migrene, funkcionalnim poremećajima u vidu vazospazma nakon trzajne povrede kralježnice i drugim neurovaskularnim poremećajima.

Pretraga je, kao i ultrazvuk krvnih žila vrata (color doppler), za pacijenta neškodljiva, bezbolna, neinvazivna, ne zahtijeva nikakvu pripremu prije izvođenja i po potrebi se može ponavljati bez ikakvih zdravstvenih rizika.

Prije pretrage poželjno je oprati kosu i ne nanositi gel i druge kozmetičke preparate za kosu jer mogu prouzrokovati smetnje i otežavati analizu rezultata.

Zašto se rade UZV pregledi?

Ultrazvuk kao vrlo efikasna moglo bi se reći novija dijagnostička metodaje, koja je ne škodljiva, nimalo štetna po pacijenta, može da se ponavlja više puta bez bojazni za negativan učinak po pacijenta koristi se u velikom spektru dijagnostičkih UZV- procedura kod odraslih i djece za pregled mnogih dijelova tijela i to uključujući:

 • mozak: kod male djece pregled se vrši kroz, najčešće, veliku frontanelu za dijagnosticiranje kongenitalnih anomalija, krvarenj, tumora.
 • vrat: ultrazvuk se koristi za pregled patoloških stanja štitne žlijezde, pljuvačnih žlijezda, velikih krvnih sudova vrata, tumora, cista u predjelu vrata, a svakako i limfnih žlijezda.
 • toraks: ultrazvuk je u mogućnosti prepoznati tumor smješten blizu torakalnog zida, oboljenja pleure kao i dijagnostika pleuralnog i perikardijalnog izljeva.
 • srce: ultrazvuk se koristi za pregled i detekciju oboljenja srca.
 • abdomen: ultrazvuk može otkriti patološke kolekcije tečnosti, tumore pojedinih organa, infekcije kao i neke bolesti urinarnog trakta.
 • jetra: UZ može naći tumore (benigne ili maligne, primarne ili sekundarne), krvarenja u jetri, kao i manje bolesti u jetri, infekcije, ali i uzroke ikterusa.
 • pankreas: ultrazvuk pomaže u detekciji bolesti pankreasa: tumori, akutni ili hronični pankreatitis.
 • žučna kesa i žučni vodovi: ultrazvuk se koristi za otkrivanje patoloških stanja žučne kese kao i mjesta nastalog bloka u protoku žuči. Ultrazvuk se rutinski koristi za otkrivanje kamenaca u žučnoj kesi.
 • nadbubrežne žlijezde: ultrazvuk je u mogućžnosti da otkrije tumore nadbubrežnih žlijezda.
 • slezena: ultrazvuk se koristi u detekciji oboljenja slezene, kao i evaluaciji povreda u slezeni.
 • bubrezi: ultrazvuk se koristi za otkrivanje upalnih i tumorskih procesa na bubrezima, kaoi evaluaciji nakon operativnog zahvata.
 • mala zdjelica: ultrazvuk je prva metoda izbora za pregled i otkrivanje oboljenja prostate, mokraćnog mjehura, vezikula seminales, uterusa, cerviksa i jajnika.
 • dojka: ultrazvuk se koristi kao prva dijgnostička metoda za pregled i otkrivanje tumorskih i upalnih procesa u dojci.
 • skrotum: UZ se koristi kao prva metoda za detekciju upalnih i tumorskih procesa kao i stanja nakon povrde.
 • kukovi: ultrazvuk kao potpuno bezopasna metoda, koristi se za pregled kukova kod novorođene i dojenačke djece.

Kako se pripremiti?

Kod pregleda organa abdomena, potrebno je da pacijent dođe na ultrazvučni pregled natašte, jer će na taj način biti lakši i jasniji prikaz žučne kese i pankreasa. Kod pregleda organa male zdjelice, pacijenti moraju imati punu mokraćnu bešiku, jer na taj način omogućavaju bolji prikaz same mokraćne bešike, prostate, vezikule seminalis, a kod žena i djevojčica materice i jajnika. Treba ljekaru napomenuti ukoliko pacijent ima metalno strano tijelo u dijelu tijela koji se pregleda. Također se ljekaru treba napomenuti ako je pacijent unazad četiri dana radio neku kontrastnu metodu.