Info


Poliklinika Sunce sa dnevnom bolnicom Zenica

Adresa:
Štrosmajerova 11,
72000 Zenica
Bosna i Hercegvina

Radno vrijerme
Svaki radni dan i Subota i Nedelja
07.00 - 20.00 h

Pozovite nas
Tel:    +387 (0) 32 442 560
Tel:    +387 (0) 32 442 561
Tel:    +387 (0) 32 442 562
Tel:    +387 (0) 32 442 563
Fax:    +387 (0) 32 442 561
Mob: +387 (0) 62 442 560

Email adresa
kontakt@poliklinikasunce.com
psunce@yahoo.com

Pozovite nas

+387 (0) 32 442 560

Radno vrijeme

Ponedeljak- Nedelja 7.00 - 20.00 h

Email adresa

kontakt@poliklinikasunce.com

U POLIKLINICI "SUNCE" SU PUŠTENA U POGON DVA SPIRALNA CT-APARATA KOJIMA SE VRŠI KOMPJUTERIZOVANA TOMOGRAFIJA CIJELOG LJUDSKOG TIJELA

 

Prije samog početka pregleda trebate reći svome ljekaru: da ste možda trudni, da ćete možda biti nervozni u zatvorenom i skučenom prostoru. Obzirom da je potrebno da ležite mirno u aparatu neko vrijeme. ukoliko imate alergije na školjke, rakove, jastoge, može se desiti da imate alergijsku reakciju na jodna kontrastna sredstva koja se daju u toku pregleda. napomenite ako bolujete od astme, alergije na neke lijekove ili ako u organizmu imate strano tijelo (geleri itd.), napomenite ako u materici imate ugrađenu spiralu. morate napomenuti ako ste u posljednja četiri dana pred pregled radili neku kontrastnu pretragu.Ako bi bilo potrebno učinit kontrastni CT prikaz Vašeg tijela, potrebno bi bilo izbjegavati hranu i piće neposredno prije pregleda.

Kako se metoda izvodi?

CT skeniranje se obično radi uz prisustvo radiologa i inžinjera medicinske radiologije. Nalaze CT snimaka pišu radiolozi specijalisti. Prije samog pregleda bilo bi potrebno skinuti krupni nakit koji moče uticati na kvalitet CT slike.

Prije samog pregleda, potrebno je skinuti veći dio garderobe, u zavisnosti od toga koji se organ pregleda.

Tokom pregeda, pacijent obično leži na leđima. U toku samog skeniranja, vrlo je važno zadržati dah na zadanu komandu koja se čuje sa zvučnika. Također treba znati da je, u toku pregleda, pacijent potpuno sam u prostorji, ali radiolog i tehničar kontinuirano prate pacijenta kroz opservacioni prozor i bolesnik može sa njima razgovarati preko interkoma. CT skeniranje traje obično 15-30 minuta.

Kakav je osječaj?

Samo CT skeniranje ne izaziva nikakve senzacije.
U toku CT pregleda pacijent može biti uznemiren. Moguće je da u prostoriji u kojoj se vrši pregled bude hladno zbog klima uređaja, jer CT aparat mora biti na konstantnoj temperaturi.
Neke osobe se osjećaju uznemireno ili uplašeno (klaustrofobija - strah od zatvorenog prostora) kada su u CT aparatu. Ovakve osobe mogu prije samog pregleda uzeti neki sedativ za opuštanje.
Ako se kontrast aplicira u venu, nakon kontrastne aplikacije može doći do osjećaja intenzivne topline u tijelu kao i metalnog okusa u ustima. U vrlo rijetkim slučajevima, kontrastno sredstvo dovodi do mučnine, povraćanja ili glavobolje. Ako dođe do razvoja simptoma, obavezno treba alarmirati ljekara.

Rizici od CT metode

Postoji mali rizik od alergijske reakcije na jodna kontrasna sredsva. Većina reakcija, ako do njih dođe, se lijeći medikamentozno. Kontrasna sredsva mogu dovesti do gubitka vode ili oštećenja bubrezne funkcije, tako da treba biti pazljiv kod pacijenata koji imaju bubrežne bolesti, dijabetes ili dehidraciju.