Info


Poliklinika “ SUNCE " sa dnevnom bolnicom Zenica

Adresa:
Štrosmajerova 11,
72000 Zenica
Bosna i Hercegvina

Radno vrijerme
Svaki radni dan i Subota i Nedelja
07.00 - 20.00 h

Pozovite nas
Tel:    +387 (0) 32 442 560
Tel:    +387 (0) 32 442 561
Tel:    +387 (0) 32 442 562
Tel:    +387 (0) 32 442 563
Fax:    +387 (0) 32 442 561
Mob: +387 (0) 62 442 560

Email adresa
kontakt@poliklinikasunce.com
psunce@yahoo.com

Pozovite nas

+387 (0) 32 442 560

Radno vrijeme

Ponedeljak- Nedelja 7.00 - 20.00 h

Email adresa

kontakt@poliklinikasunce.com
Urinokultura je tehnika kultivacije uzorka urina na hranjivim podlogama gdje nakon jednog dana dolazi do porasta mikroorganizama koji mogu biti uzročnici mokraćne infekcije. Urin je pod normalnim uslovima sterilan, te zbog svoje kiselosti i promjenjive koncentracije rastvorenih jedinjenja u njemu predstavlja nepovoljnu sredinu za mnoge bakterije.
Preporučuje se da uradite ovu analizu ukoliko:
– imate često mokrenje, peckanje pri mokrenju i osjećaj nakon mokrenja da bešika nije ispražnjena u potpunosti, bolove u slabinama, te povišenu temperaturu,
– urin ima neprijatan miris,
– dijete ima povišenu temperaturu sa znacima bakterijske infekcije.
Za urinokulturu se uzima prvi jutarnji urin, srednji mlaz. Urin sakupiti u sterilnu čašicu. Potrebno je najmanje 12ml urina (četvrtina zapremine sterilne čašice za urin).
Poželjno je urin donijeti u laboratoriju odmah po uzimanju ili najviše u roku od 2-3 sata, pod uslovom da je urin stajao u frižideru.
Ukoliko pacijent često mokri, može se uzeti u rad bilo koji dati urin (nije obavezan prvi jutarnji urin) i prilikom predavanja uzorka treba naglasiti da se ne radi o prvom jutarnjem urinu.
Kod male djece treba pokušati da se uzorak uzme direktno prilikom mokrenja. Kod dojenčadi skinuti kesicu čim se nakupi dovoljno urina.
Kod kateterizovanih bolesnika treba uzeti uzorak pomoću igle i šprice kroz otvor katetera koji je prethodno očišćen alkoholom, poslije zamjene katetera. Ne uzimati urin za urinokuturu ukoliko kateter stoji duže od 24h.
*Priprema za analizu urinokultura*
Prije davanja urina neophodno je da pacijent obavi jutarnju toaletu: otvor uretre i njegovu okolinu treba dobro oprati vodom i sapunom i posušiti čistim i ispeglanim peškirom.
Uzorak urina uzeti tako da se izbjegne prvi mlaz urina (jer se sa njim obično pokupi normalna bakterijska flora iz prednjeg dijela uretre i okolne sluzokože) i ne prekidajući mlaz urina, uhvatiti srednji mlaz prvog jutarnjeg urina u sterilnu posudu.
Rezultat urinokulture se izvještava kao broj poraslih bakterijskih kolonija u mililitru urina (CFU/mL). Svako prisustvo bakterija u urinokulturi u količini većoj od 10⁴ CFU/mL ukazuje na mokraćnu infekciju, ukoliko je uzorak pravilno uzet.
U slučaju porasta značajnog broja patogenih bakterija, vrši se ispitivanje osjetljivosti izolovanih mikroorganizama na antibiotike – izrada antibiograma.
*Lažno negativan rezultat urinokulture može biti posljedica dejstva prisutnih supstanci sa antimikrobnim dejstvom (čajeva, biljnih preparata, antibiotika), razrijeđenog urina ili povišene kiselosti urina.
*Lažno pozitivan rezultat je najčešće posljedica nepravilnog uzimanja i držanja uzorka duže vrijeme van frižidera, naročito kada su spoljnje temperature visoke, jer su tada obezbijeđeni uslovi za ubrzano razmnožavanje bakterija u uzorku urina.
Urinokulturu treba uraditi što prije, radi blagovremene dijagnoze i terapije za infekciju.