OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.

DA LI ZNATE

BROJ POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas404
mod_vvisit_counterJue677
mod_vvisit_counterProla sedmica3539
mod_vvisit_counterProli mjesec14319
mod_vvisit_counterUkupno1083333

KO JE ONLINE!

Gostiju online: 7
You are here: POETNA arrow OPREMA arrow SPIRALNI CT
PDF Ispis E-mail

 DVA SPIRALNA CT - APARATA

U POLIKLINICI „ S U N C E „

VIDEO PRIKAZ OBJEKTA I OPREME

MRI - MAGNETOM ESSENZA 1,5 Tesla Poliklinika „S U N C E“ Zenica

IME RASPOLAE I ŠTA SVE RADI -  Poliklinika „S U N C E“ Zenica

MRI - MAGNETOM ESSENZA 1,5 Tesla Poliklinika „S U N C E“ Zenica

RADILOŠKI CENTAR -  Poliklinika „S U N C E“ Zenica

3D PRIKAZ OPREME -  Poliklinika „S U N C E“ Zenica

REKLAMNI VIDEO -  Poliklinika „S U N C E“ Zenica

INTERIJER -  Poliklinika „S U N C E“ Zenica

USLUGE -  Poliklinika „S U N C E“ Zenica

VIDEO PRIKAZ OBJEKTA I OPREME

MRI - MAGNETOM ESSENZA 1,5 Tesla Poliklinika „S U N C E“ Zenica

IME RASPOLAE I ŠTA SVE RADI -  Poliklinika „S U N C E“ Zenica

MRI - MAGNETOM ESSENZA 1,5 Tesla Poliklinika „S U N C E“ Zenica

RADILOŠKI CENTAR -  Poliklinika „S U N C E“ Zenica

3D PRIKAZ OPREME -  Poliklinika „S U N C E“ Zenica

REKLAMNI VIDEO -  Poliklinika „S U N C E“ Zenica

INTERIJER -  Poliklinika „S U N C E“ Zenica

USLUGE -  Poliklinika „S U N C E“ Zenica

   U POLIKLINICI „ S U N C E „

Puštena su u rad dva savremena

 SPIRALNA CT - APARATA

 

   

Prednost spiralnog CT-a nad klasinim CT-om:

·        krae vrijeme prelgeda

·        bolji prikaz krvnih sudova i organa

·  mogunost mijenjanja izgleda slike i rekonstrukcija sirovih podataka skeniratog podruija ili organa od interesa u savremene oblike slike.

CT - Kompjuterizirana tomografija

Kompjuterizirana tomografija (skraeno CT) je specijalni tip aparata koji stvara posebnu sliku unutrašnjosti tijela. Samo par sekundi dovoljno je za dobivanje nekoliko slika presjeka pojedinih organa u tijelu. CT je u mogunosti da napravi jasno istu sliku organa (npr. jetre) za razliku od obinog, klasinog snimka. Informacije sa CT skena mogu se arhivirati u kompjuteru.
Gusta, vrsta tkiva, kao što su kosti , pokazuju se svijetlim (bijelim nijansama). Manje gusta tkiva kao što su mozak, mišii u nijansama sivih boja, a prazan prostor je crne boje.
U toku CT pregleda, organ od interesa je unutar cilindra koji je dio skenera i koji se naziva gentri. Gentri sadri rotatorni dio koji se sinhrono okree u krug.
CT se koristi da bi dao informacija o organima tijela ( kao što su jetra, pankreas. nadbubrene lijezde, plua, srce, krvne ile, abdominalna šupljina, kosti (osobito kima) i kimena modina.
Ako se CT koristi za pregled mozga, ovakav CT se zove cerebralni CT sken ili CT sken glave.
Tokom CT pregleda, vrlo esto se daje kontrastno sredstvo u venu i to u toku samog skeniranja i na taj nain poboljšava se prikaz nekog organa. Ovo kontrastno sredsvo daje se u ruku intravenskim putem i to obino u v.cubitalis (lakatnu venu) klasinim putem, putem infuzije, intravenozno u vidu "bolusa", a kontrast se moe davati na usta "peroralno i u debelo crijevo "per rectum".

Zašto se radi?

CT skeniranje se koristi za pregled mnogih dijelova tijela i to ukljuujui:
Plua i toraks (grudni koš): CT sken moe da otkrije infekcije, tumore, proširenja krvnih sudova (aneurizme) ,metastaze.
Abdomen (trbušna šupljina): CT sken moe otkriti patološke kolekcije tenosti, tumore, infekcije, kao i neke bolesti urinarnog trakta.
Jetra: CT sken moe nai tumore jetre, krvarenja u jetri, kao i manje bolesti jere, a takoe moe otkriti uzrok ikterusa ( utilo koe i beonjaa oiju).
Pankreas (gušteraa): CT je izuzetno kvalitetan aparat kada je u pitanju detekcija tumora i upale pankreasa ( pankreatitis akutni i hronini).
una kesa i uni vodovi: CT se koristi u otkrivanju mjesta i uzroka stvaranja bloka u protoku ui, a ultrazvuk se rutinski koristi u otkrivanju kamenca u unoj kesi.
Nadbubrene lijezde: CT je u mogunosti da detektuje tumore nadbubrene lijezde.
Slezena: CT se koristi kod evaluacija povreda slezene.
Kima i kimeni kanal: CT moe otkriti tumore, povrede, deformitete i druge probleme kime. Ova metoda moe detektiratri i diskus hernije, kao i degenerativne promjene kime.

Kako se pripremiti?

Prije samog poetka pregleda trebate rei svome ljekaru:

·       Da ste moda trudni,

·    Da ete moda biti nervozni u zatvorenom i skuenom prostoru. Obzirom da je potrebno da leite mirno u aparatu neko vrijeme, moete traiti sedativ da biste se smirili.

·    Ukoliko imate alergije na školjke, rakove, jastoge, moe se desiti da imate alergijsku reakciju na jodna kontrastna sredstva koja se daju u toku pregleda.

·     Takoer, napomenite ako bolujete od astme, alergije na neke lijekove ili ako u organizmu imate strano tijelo (geleri itd.),

·        Napomenite ako u materici imate ugraenu spiralu.

·        Morate napomenuti ako ste u posljednja etiri dana pred pregled radili neku kontrastnu pretragu ili ako uzimate lijekove na bazi bizmuta.

Ako bi bilo potrebno uinit kontrastni CT prikaz Vašeg tijela, potrebno bi bilo izbjegavati hranu i pie neposredno prije pregleda.

Kako se metoda izvodi?

CT skeniranje se obino radi uz prisustvo radiologa i ininjera radiološke dijagnostike . Nalaze CT snimaka pišu radiolozi specijalisti. Prije samog pregleda bilo bi potrebno skinuti krupni nakit koji moe uticati na kvalitet CT slike.
Prije samog pregleda, potrebno je skinuti vei dio garderobe, u zavisnosti od toga koji se organ pregleda.
Tokom pregeda, pacijent obino lei na leima. U toku samog skeniranja, vrlo je vano zadrati dah na zadanu komandu koja se uje sa zvunika. Takoer treba znati da je, u toku pregleda, pacijent potpuno sam u prostorji, ali radiolog i ininjer kontinuirano prate pacijenta kroz opservacioni prozor i bolesnik moe sa njima razgovarati preko interkoma.

 Kakav je osjeaj?

Samo CT skeniranje ne izaziva nikakve senzacije.
U toku CT pregleda pacijent moe biti uznemiren. Mogue je da u prostoriji u kojoj se vrši pregled bude hladno zbog klima ureaja, jer CT aparat mora biti na konstantnoj temperaturi.
Neke osobe se osjeaju uznemireno ili uplašeno (klaustrofobija - strah od zatvorenog prostora) kada su u CT aparatu. Ovakve osobe mogu prije samog pregleda uzeti neki sedativ za opuštanje.
Ako se kontrast aplicira u venu, nakon kontrastne aplikacije moe doi do osjeaja intenzivne topline u tijelu kao i metalnog okusa u ustima. U vrlo rijetkim sluajevima, kontrastno sredstvo dovodi do munine, povraanja ili glavobolje. Ako doe do razvoja simptoma, obavezno treba alarmirati ljekara.

Na šta obratiti panju?

CT je dinamika metoda, jer korištenjem kontrastnih sredstava dobije se kontrastno bojenje krvnih sudova tijela (CT angiografija), a moe se vidjeti i vaskularizacija (prokrvljenost) tumora.

CT ureaj slui u dijagnostike svrhe, ali i kod drenae abscesa i uzimanja bioptikog materijala.

Specijalni CT skener zove se spiralni CT kod kojeg je izuzetno kratko vrijeme skeniranja (pregleda), mnogo krae od klasinog CT pregleda.

 

Prednost spiralnog CT-a nad klasinim CT-om:

·        krae vrijeme prelgeda

·        bolji prikaz krvnih sudova i organa

·  mogunost mijenjanja izgleda slike i rekonstrukcija sirovih podataka skeniratog podruija ili organa od interesa u savremene oblike slike.

 

CT - Pregledi

CT - Mozga

CT - Mozga sa kontrastom

CT - L/S kime ( L3 do S1 pršljena)

CT - L/S kime ( L1 do S1 pršljena)

CT - Vratne kime(do 4 -  pršljena)

CT - Vratne kime(cijele od C1 do C7 pršljena)

CT - Vrata-mehke strukture

CT - Th-kime ciljano do 4-pršljena

CT - Pluca  ( grudnog koša)

CT - Abdominalne aorte

CT - Gornjeg abdomena

CT - Karlice

CT - Abdomena i karlice

CT - Hipofize

CT - Oba kuka

CT - Oba koljena

CT - Oba skocna zgloba

CT - Oba lakta

 

 

Uvijek sa vama
POLIKLINIKA  
S U N C E Zenica

 

 
диета за 5 дней и минус 5 кг похудеть за 10 дне на 10 кг как похудеть на 15кг за 1 месяц готовым к тому что кремлевская диета хочу похудеть и очень срочно как похудеть в талии быстро творожная диета клаудии шиффер диета для похудения после 18 часов здесь эффективное японская диета хорошие средства и способы для похудения похудение диета овощная два дня как похудеть за 5 дней на 10 кг похудеть за неделю на 7-10 кг диеты похудеть за неделю срочно помогите кремлевская диета и квашеная капуста комплекс йоги для похудения активные как можно похудеть на 5 кг быстрые и простые способы похудеть хочу похудеть на 5 кг за 2 дня суп похудеть на 8 кг за неделю диета как похудеть быстро аллан лёгкий способ похудеть похудеть на 7 кг за 5 дней ссылка как быстро похудеть без смс похудеть можно легко и быстро как быстро похудеть без клиники гречневая или на диеты для быстрого похудения вода примерная поиск как похудеть за неделю комплекс на тренажерах для похудения на сайте как похудеть на 3 кг срочно кремлевская как быстро похудеть в области ног тут в брежнева женский форум как быстро похудеть Знакомства Архангельск Мужская сила sitemap